"Enter"a basıp içeriğe geçin

Çin ile Türkiye arasındaki para takas anlaşmasının sunduğu fırsatlar masaya yatırıldı

Image: www.marjinal.com.tr

Çin Türk Araştırma Merkezi (ÇİTAM) tarafından düzenlenen konferansta Türk ve Çinli uzmanlar, Çin ile Türk merkez bankaları arasında imzalanan 3 yıllık Para Takas Anlaşması’nın  iki ülke arasındaki ticarete olan etkilerini tartıştı.

Çin Türk Araştırma Merkezi’nin (ÇİTAM) düzenlediği konferanslar serisinin ilki Çin ile Türkiye arasında 21 Şubat 2012 tarihinde imzalanan takas anlaşmasının Türk iş dünyasına sunduğu fırsatları ele aldı. “Çin Merkez Bankası ile imzalanan Para Takas Anlaşmasının Türk iş dünyası için sunduğu fırsatlar” başlığı altında 25 Nisan 2012 tarihinde İstanbul The Plaza Otel’de düzenlenen konferansa Bank of China, HSBC, Garanti Bankası ve İş Bankası gibi kurumların üst düzey yetkilileri ile Çin üzerine uzman konuşmacılar katıldı.

Konferansın moderatörlük görevini üstlenen ÇİTAM Başkanı Dr. Rıza Kadılar konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Çin dünyanın geleceğini belirleme gücüne sahip, tüm dünyada önemli fırsatlar sunan, önemli bir ülke. ÇİTAM olarak her iki ülkenin birbirini daha iyi tanımasını sağlamak amacıyla faaliyetlerimizi hayata geçiriyoruz. Bu toplantımızda iki ülke arasında dış ticaret finansmanının kolaylaştırılması için imzalanmış para ve takas anlaşması ile doğan fırsatları ele aldık. Bank of China ve HSBC, bu konuda iş dünyamızı bilgilendirirken, İş Bankası ve Garanti Bankası da Çin ile ticaret yapan müşterilerine sundukları kolaylıkları katılımcılarla paylaştı. Toplantının sonunda dinleme imkanı bulduğumuz Çin uzmanı Andrew Leung ise Çin devletinin Çin para biriminin uluslararası ticarette önemli bir rol oynayacak rezerv para birimlerinden birisi olması için son yıllarda izlediği küresel stratejileri bizlerle paylaştı. ÇİTAM’ın toplantılarını önümüzdeki aylarda da kritik önem arz eden konu ve temalar altında düzenlemeye devam edeceğiz.”

Türkiye’nin Çin ile gerçekleştirdiği dış ticaret 9 yılda 7 kat arttı. Dünya ekonomisinin yükselen oyuncusu Çin’in sunduğu fırsatlar rakamlarla da ortaya konuluyor. Daha önce Çin ile dolar ve avro üzerinden yapılan ticaretin tüm dünyada Çin’in para birimi yuan ile yapılabilmesi 2009 yılında mümkün oldu. Çin’in halihazırda aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 17 ülke ile para-takas anlaşması bulunuyor. Toplamda 70 ülkedeki 900 banka Çin para birimi ile dış ticaret hizmeti veriyor.

Takas anlaşması riskleri azaltacak

Tüm dünyada Çin ile yapılan ticaretin büyüklüğü 3 trilyon yuanı buluyor. Türkiye’de Çin ile dış ticaret 2003 yılından bugüne 7 kat artmış bulunuyor. 2011 yılında Türkiye Çin’den 21,5 milyar dolar değerinde ithalat yaparken aynı ülkeye 2,5 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Çin ile ithalatın yüzde 70’i ön ödeme ile yapılırken, ihracatın yüzde 40’ı akreditif, yüzde 35’i ise mal mukabili şeklinde yapılıyor. Bu nedenle iki ülke arasındaki ticarette para birimi değişikliğinden kaynaklanan riskler bulunuyor. Çin ile Türkiye merkez bankaları arasında yapılan takas anlaşması ile bu riskler en düşük seviyeye indirilmiş oluyor. Yuanın güvenilir, istikrarlı ve çevrilebilir olması Çin ile yapılan ticarette avantaj sağlıyor.

 

Ayrıntılı bilgi için: www.chinainstituteturkey.com

ÇİTAM hakkında

ÇİTAM iş adamları, akademisyenler ve genç nüfus başta olmak üzere Türk toplumunda Çin ekonomisi ve kültürü anlayışını güçlendirmeyi hedefleyen bir düşünce kuruluşudur. Hedefleri arasında Çin’in değerleri, tarihi, ekonomisi ve stratejileri ile ilgili ülkemizde toplumsal farkındalığı arttırmak ve objektif bir bakış açısı ile değişik görüşlere dengeli bir şekilde yer vererek her iki ülkenin birbirini daha iyi anlamasını sağlamak, ticari ve sosyo-ekonomik konularda Türk-Çin ilişkilerine odaklanarak, bir referans ve güvenilir bilgi kaynağı olmak bulunmaktadır. Bu hedeflerini gerçekleştirmek için ÇİTAM ekonomi, kültür, iş ve eğitim olarak dört ana alana odaklanarak araştırma ve yayınları destekler, ortak fırsatların yaratılmasını sağlayacak aktiviteler düzenler, birliktelik ve uyum yaratacak projeler üretip yürütür.

Bu yazı yorumlara kapalı, ama trackback'ler ve pingback'ler açık.