Günümüz dünyasında bilgi ve akıl bolluğu, vicdan yokluğu var…
Bilgiye erişmek artık çoğu zaman hiç sorun değil, akıl ise hem insan kaynağı, hem de machine learning ile ilk adımları atılan yapay zeka ile bolca bulunur olmaya başladı… Ama vicdan, maalesef öyle değil…
Peki insanlığın vicdan kapasitesini geliştirmesi nasıl olacak? İşte burada etik ve uyum (compliance) devreye giriyor. Etik ahlak demek değil. Her türlü münasebetin aslında çerçevesini çizen bir akit.. Bazen sözlü, bazen yazılı ama çoğu zaman da varsayımlara ve adet/gelenek/göreneklere bağlanan bir anlaşma…
Koçlar ve mentorlar bu anlamda çok şanslılar aslında. Çünkü bu çerçevenin belirlenmesi (teknik ismi ise “contracting”) bir koçluk ve mentorluk sürecinin her aşamasında var olan, akreditasyon süreçlerinde çok önemli rol oynayan yani pratisyenlerin çok iyi bildikleri bir uygulama…
İşte günümüzde insanlığın vicdan açığını gidermek için ihtiyacımız olan her münasebetin, hatta yaşamın etik boyutunu en güzel ortaya çıkaracak, o çerçeveyi oluşturup nasıl yaşayan, zamana ve koşullara bağlı olarak kendini yenileyen bir akit haline getirilmesi gerektiğini en iyi bilen meslek grubu sanırım bizleriz…
Bu bağlamda EMCC tarafından yaptırılan uluslararası bir anket çalışmasının sonunda ortaya çıkan raporu aşağıda bilginize sunuyorum.. Bu anket çalışmasını ülkemizde tekrarlıyoruz, umarım siz de yaklaşık 15 dakika süren bu anket çalışmamıza katılır, bu alandaki bilimsel çalışmalarımıza destek olursunuz…
Türkiye için anket: http://www.surveymonkey.com/r/EtikAnket
Bilimsel rapor: EMCC – Ethics – Research Paper – April 2018