"Enter"a basıp içeriğe geçin

Mentor, yetersiz kaynağa çözüm vaat eden kişidir…

HaberTürk gazetesi Girişim Garajı köşesinde yer alan yazımın tam metnini aşağıda bulabilirsiniz…

‘Hızlı ilerlemek için mentorluk şart’

Girişimciliğin yalnız yürünen bir yol olmadığını vurgulayan Avrupa Koçluk ve Mentorluk Konseyi (EMCC) Dünya Başkanı Dr. Rıza Kadılar, girişimcilerin hızlı ilerlemek ve hatalardan korunmak adına mentor desteği almalarının şart olduğunu söyledi. Girişimcilerin belirsizliklerin oluşturduğu keskin virajlarda neredeyse her alanda yetersiz kaynakla mücadele ettiğine dikkat çeken Kadılar, girişimcilerin bir fark yaratmak, onu ticari bir model haline getirmek, bir varlığı yoktan var etmek noktasında çoğunlukla yalnız olduklarını kaydetti. Mentorluğun tam da bu noktada girişimcilere yalnızlığa ve yetersiz kaynağa  bir çözüm vaat ettiğini ifade eden Kadılar, şöyle konuştu:

‘Ödenen bedel azaltılabiliyor’

“Kendisine uygun mentorlar seçen ve mentorluk prensipleri ile doğru yetkinliklerle bu mentorlarından faydalanan bir girişimci yaşadığı hayat için ödediği bedeli azaltabiliyor. Kimi zaman daha hızlı ilerlemek, kimi zaman daha önce yapılmış hatalardan korunmak, kimi zaman açılması çok zor kapıları rahatlıkla geçmek, ulaşılması çok zor kişilere, kaynaklara ulaşmak, kimi zaman yaşanmışlıklardan ilham almak için mentorluk şart diyoruz.”

‘Doğru yapılmazsa büyük zararları olur’ 

Mentorun da mentinin de mentorluk presiplerini çok iyi bilmesi gerektiğine vurgu yapan Kadılar “Çünkü maalesef doğru yapılmayan mentorluk büyük zararlara çok talihsiz sonuçlara neden olabilir. Bir çalışmamızda ‘Dediklerimi yapmıyorsun, sana artık mentorluk yapmayacağım’ diyen bir mentora tanık olmuştum. Bir başka çalışmamızda ise ‘Oğluma söz geçiremedim bir türlü, onun için şimdi kendime bir menti bulmaya geldim’ diyen bir mentor adayı ile tanışmıştım. Aman dikkat…” uyarısında bulundu.

Mentor ile yapılan çalışmada dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar:

5 Tavsiye:

  • Etik çerçeve belirleyin: Bunun içinde mentorluk sürecinin bir tanımı olduğu gibi bu sürecin başka bir ilişkiye döndüğünde mentorluğun biteceği anlaşması da olsun. Mentorun tarafsız ve yargısız duruşu esastır. Eğer başka çıkar ilişkileri, başka ortak roller zamanla oluşursa bilin ki size başka bir mentor gerekecektir.
  • Yetkinlik alanlarını iyi tanımlayın: Mentorluk diyaloğunu o alanlarla sınırlı tutun. Cem Yılmaz’ın dediği gibi “ben o konudan anlamam” diyemeyen bir milletiz. Oysaki mentor yetkinlik alanını biliyor ve onun dışına çıkmıyor olmalı.
  • Sorumluluk sizde, mentorda değil: Her türlü sonucun sorumluluğunun mentide olması esastır. Mentorunuzu kendi girişimcilik başarılarınız ile değerlendirmeyin, böylesine bir performans stresine sokmayın. Yoksa mentor da zamanla kendisini sizin sorumluluklarını paylaşır bir durumda bulabilir. İşte o zaman mentorluk biter.
  • Tek alan kazanan menti değildir: Mentor da menti ile beraber gelişir mentorluk süreçlerinde. Lütfen en baştan mentorunuza sorun, onun beklentisi ne, o ne kazanacak bu süreçten?
  • Mentorluk ilişkinizi gözden geçirin: “Mentorluk yaklaşımı olarak ne işimize yaradı, ne işimize yaramadı” diye zaman zaman dürüstçe sorun kendinize ve mentorunuza. Girişimci olarak başarınızın yanı sıra mentorluk sürecinde yaşadığınız güzel anları da lütfen kutlayın, paylaşın. Hem mentor hem de menti olarak ne kadar yüksek bir motivasyon ile bu sürece sahip çıkarsanız o kadar fayalı sonuçlar alacaksınızdır.

Bu yazı yorumlara kapalı, ama trackback'ler ve pingback'ler açık.