Site icon Dr. Rıza Kadılar

Mentorluk Programları için Etik çerçeve

 

Bugün PERYON işbirliği ile sunduğumuz Mentorluk Proje Liderliği programında gündeme gelen etik çerçeve için EMCC bünyesinde bundan birkaç yıl önce geliştirdiğimiz standardları paylaşıyorum…

 

 

 

………..  MENTORLUK Projesi ETİK KURALLAR

Giriş

Yönderlik ve Koçluk Derneği (EMCC Türkiye), en iyi iş uygulamasını teşvik etmek ve koçluk/yönderlik ilişkisinin, hangi biçimde olursa olsun, olası en yüksek standartlarda sürdürülmesini sağlamak, bu sayede koçluk/yönderlik ortamının en iyi öğrenim ve gelişim fırsatı sunması amacıyla kurulmuştur.

Avrupa Koçluk ve Mentorluk Konseyi (EMCC) ile benzer vizyon ve misyon çerçevesinde çalışmalarını şekillendiren EMCC Türkiye ülkemizde de koçluk mesleği ile mentorluk uygulamalarının arzu edilen en üst standarda ulaşmasını hedeflemektedir.

Mentorluk programlarının ana etik kurallarını oluşturmak amacı ile hazırlanmış olan bu dökümanda belirtilen kurallar EMCC Etik Kurallar çerçevesine uygun olarak şekillenmiştir.

Terminoloji

Bu dökümanda “yönderlik” ve “mentorluk” aynı anlamı ifade edecek şekilde kullanılmıştır.

“Koçluk” ve “yönderlik” terimleri, hem çalışma ortamında hem de dışarıda, gerçekleşebilecek her tür koçluk veya yönderliği tanımlamada kullanılır. EMCC, birçok farklı tür koçluğun/yönderliğin gerçekleşeceğinin ve daha ayrıntılı standartlar oluşturulduğunda bunların tanımlanması gerekeceğinin farkındadır.

“Danışan” terimi bir koçun/yönderin hizmetinden yararlanan herkesi ifade eder.

“Danışan” terimi yerine, koçluk/yönderlik ilişkisindeki tarafların daha kullanışlı gördükleri “menti”, “öğrenci”, “ortak”, “koçluk hizmeti alan” veya “yönderlik hizmeti alan” türü terimlerle değiştirilebilir.

Bu Kurallar’da koçluk/yönderlik hizmetinden faydalanan organizasyonu belirtmek için “sponsor” terimini kullanılmıştır.

“Mentor” EMCC Etik Kurallarında yer alan “Koç/yönder” ifadesi ile aynı şekilde kullanılmıştır.

“Süpervizyon” terimi koçun/yönderin çalışmasının uygun bir yöntem ile bu konuda ehlil bir başka koç/yönder tarafından supervize edildiği süreci tarif eder. Terminolojinin aynı olmasının yanında bu süreç psikoterapi ve danışmanlık gibi mesleklerin izlediği süreçten birçok yönden farklı olabilir.

 

Genel Prensipler ve Kurallar

 

Etik Davranış Kuralları:

1)        Yetkinlik

2)        Bağlam

3)        Sınır Yönetimi

4)        Doğruluk ve gizlilik

5)        Profesyonellik

 

Kurallar’ın İhlalleri

 

Bir mentor veya menti veya sponsor, bir EMCC üyesinin veya sözkonusu ………………….. mentorluk programında yer alan mentor ve mentilerin Etik Kurallar’ı ihlal edecek şekilde davrandığına inanırsa, öncelikle bu meseleden söz konusu bireye bahsetmeli ve kendisi ile konuyu halletmeye çalışmalıdır. Çözüm bulunamaması durumunda konu mentorluk projesi yöneticisi ve …  iletilmelidir.

 

Exit mobile version