Geçtiğimiz hafta TEGEP tarafından bu sene 5. defa düzenlenen Eğitim ve Gelişim Zirvesi’nde sevgili Hande Yaşargil ve Tim Bright ile beraber mentorluk üzerine bir panelde konuştuk.. Bu yazımda hem mentorluk üzerine bazı düşüncelerimi özetliyorum, hem de ekte EMCC etik kodu ile mentorun rolleri üzerine kalem aldığım kısa bir yazıyı paylaşıyorum…. Mentorluk ile ilgilenenlere bu konuda “go to body” olan EMCC’yi takip etmenizi tavsiye ederim.
EMCC Etik koduna erişmek için : EMCC Türkiye Etik Kod
Mentorun rolleri üzerine yazıma erişmek için: Mentorluk rolleri
İzlenimim o ki, mentorluk konusu büyük ilgi uyandırıyor. Kurum kültürünün oluşumunda, çalışan bağlılığının arttırılmasında, çalışma ikliminin iyileştirilmesinde ve bireysel gelişim alanında kendini ispat etmiş çok güçlü bir öğrenme yöntemi mentorluk… Her ne kadar bu topraklardan çıkmış bir kavram olsa da Türkçe’de tam karşılığı olmayan bir kavram. Bizim derneğimize ismini veren Yönderlik büyük ölçüde karşılasa da bu ihtiyacı, günlük kullanımda mentorluk terimi kendine iyice yer edindi…
Panelde cevapladığımız sorular hakkında katılımcıların izlenimleri #tegepzirve2015 hashtagi ile bulunabilir.
Bu arada Borusan Akademi’den sevgili Ece’nin notlarını da buradan paylaşmak isterim:
‘Sizin oturumunuzdan sonra kendime aşağıdaki konularda notlar aldım;
1. Mentor atamalarını bizim yapmamamızı onlara seçim hakkı vermemiz gerektiği
2. Mentorlara ve Menteelere eğitim vermeyi planlıyorduk. Menteelere vereceğimiz eğitimin sürecin etkinliğinde-başarıda daha çok etkisi olduğu
3. İlişki hakkında sürecin başında konuşma-netleşme gerekliliği (ne üzerinde konuşulacak, neyi hedefleyecekler, nasıl yapacaklar, beklenti ne olacak)
4. Etik kodların paylaşımı”
Mentorluk uygulamaları üzerine çalışmaya devam ediyoruz bu arada. TUSIAD liderliğinde TURKONFED ile ele aldığıımız BORGİP projesi girişimci ve KOBİ mentorluğu konusunda çok özel bir proje oluyor. Keza EGESYS ile birlikte hazırladığımız KOBİMEN (TUBITAK KOBİ Mentorluğu Sertifika Programı) için uzaktan öğrenme tabanlı bir eğitim sistemtiği hazırlıyoruz. Video çekimleri ile desteklediğimiz bu çalışma ülkemizde sanırım bir ilk olacak. Öte yandan destek olduğumuz AmCham Women Leaders Network mentorluk projesi, Genç Başarı Vakfı, YenidenBiz, TurkishWIN gibi değerli kurumların projeleri umarız ülkemizde etkin ve faydalı mentorluk uygulamalarına güzel örnekler teşkil edecekler…
Bu arada bizler de değişik kurumların kendi mentorluk projelerinin en etkin şekilde hayat bulması için destek olmaya devam ediyoruz. Özellikle uluslararası şirketler ve kurumsallaşmış büyük Türk gruplarında oldukça verimli bir şekilde tasarlanıp uygulanan bu projelerin giderek bütün kurumlarda bilinçli bir şekilde yürürlüğe girmesini temenni ediyoruz. Ben şahsen bu amaç uğruna ihtiyaç duyan kurumlara ve bireylere elimden gelen desteği vermeye hazırım…
Ve tabii bir güzel haber de mentorluk üzerine hazırladığım yeni kitap projemiz. Başta tek başıma kalkıştığım bu kapsamlı projede dernek üyelerimizin verdikleri candan destek sayesinde umarım 2016 ilk çeyreğinde ülkemize bu alanda değerli bir yazılı eser kazandırmış olacağız…
Ve değerli TEGEP yönetimine bu sene zirvelerinde mentorluk konusuna yer verdikleri ve bizleri konuşmacı olarak davet ettikleri için ayrıca teşekkürlerimi sunmak isterim…
Mentorluk üzerine yazmaya devam edeceğim…
Bu yazı yorumlara kapalı, ama trackback'ler ve pingback'ler açık.