"Enter"a basıp içeriğe geçin

Mentorluk ve koçluk üzerine Dünya Gazetesine verdiğim röportaj

Mentorluk ve koçluk üzerine Dünya Gazetesine 21 Eylül 2017 tarihinde verdiğim röportajın tam metnini ve gazete yer aldığı şekilde görselini buradan da paylaşmak istedim…

Siz ve kurumunuz hakkında bilgi alabilir miyiz acaba? 
Avrupa Koçluk ve Mentorluk Konseyi (EMCC) koçluk mesleği ve mentorluk programlarında en yüksek standartları ve uygulama prensiplerini geliştirmeyi hedefleyen 23 Avrupa ülkesinde 6000’i aşkın profesyoneli bir araya getiren bir meslek kuruluşu. Yirmi beş yıldır bu amaçla çalışmalarına devam eden EMCC, 2005 yılından beri Yönderlik ve Koçluk Derneği (EMCC Turkey) ile ülkemizde de temsil edilmekte. Son iki dönemdir yönetim kurulu başkanlığını gurur ile devam ettirdiğim EMCC Türkiye bünyesinde bu görevimi sene sonunda tamamlıyorum. Yaz aylarında tamamlanan bir seçim süreci sonunda bütün üye ülkelerin oy birliği ile 2018 – 2020 dönemi için EMCC’nin dünya başkanlığına seçilmiş bulunmaktayım. Bu görevimin hem ülkemize, hem de bütün paydaşlarımıza en faydalı şekilde icra edebilmek için gerekli hazırlıkları yaptığım bir dönemdeyim.  200’ü aşkın seçkin üyemiz ile EMCC Türkiye hem mentorluk hem de koçluk alanında ülkemizde aktif çalışmalarına önümüzdeki dönemde de devam ediyor olacaktır.
Öncelik verdiğiniz konular neler? 

En yüksek standartları sağlayabilmek için mesleğin bütün paydaşlarını kapsayan bir yaklaşım ile faaliyetlerimizi hayata geçiriyoruz. Üye profilimiz hem mesleği icra eden koçlar ve mentorlar, hem bu hizmetten faydalanan kullanıcılar, hizmeti satın alan sponsorlar, kurum temsilcileri ve hem de mesleğin gelişimi için çalışan akademisyenleri ve araştırmacılardan oluşuyor. Yani mesleği icra eden, faydalanan ve gelişimi için bilimsel çalışmalar yapan bütün paydaşları biraraya getiriyoruz. Bu amaçla on yılı aşkın uzun bir çalışma sonucu ortaya çıkmış yetkinlik çerçevemizi, uygulama prensiplerimizi ve etik kurallarımızı kabul eden meslek ile ilgili herkesi aramızda görmekten memnuniyet duyuyoruz. Son yıllarda bu yaklaşımla oluşturduğumuz çalışma gruplarımız gösterdi ki bu yaklaşım ile mesleğin gelişimine ve bütün paydaşlarımıza çok daha etkin bir fayda sağlayabiliyoruz. Tabii akreditasyon ve standardlar konusunu destekleyen ve ülkemizde daha eksiği bulunan konulara öncelik veriyoruz.
Mesela ülkemizde birçok uluslararası koçluk okulunun aktif olmasına rağmen maalesef koçluk ve mentorluk hala akademik müfredatta yerini bulamamış. Bu bağlamda ülkemizin ilk koçluk ve mentorluk yüksek lisans programını Altınbaş Universitesi ile bu dönem hayata geçiriyoruz. İşletme fakültesi ve sosyal bilimler enstitüsü ile beraber tasarladığımız programda katılımcılar fakülte tarafından sunulan temel derslere ek olarak koçluk ve mentorluk temel becerileri, temel psikoloji bilgisi ve ileri derece koçluk yöntemleri konu başlıkları altında dersler alacaklar. Eğitim kadrosunda ülkemizde konusunun uzmanı çok değerli üyelerimizin yer alıyor olması bize büyük bir heyecan veriyor. Uygulama odaklı bu programın mezunları arzu ederlerse uluslararası akreditasyon için de gerekli alt yapıya haiz olacaklar.
Çok önem verdiğimiz ve ülkemizde eksikliğini hissettiğimiz bir konu ise süpervizyon. Mesleğin gelişimi ve yapılan uygulamaların amacına uygun olmasının sağlanması için çok önemli olan koçluk mesleğinde süpervizyon konusunda uluslararası standartların ülkemize gelmesi bir seri eğitim açtık, Prof Hawkins gibi dünyanın bu alanda en önde gelen isimlerini konuk ettik. Bu konuda gayretlerimiz devam ediyor olacak.
Bizi diğer koçluk derneklerinden ayıran belki de en önemli farkımız ise mentorluk konusunu da aynı hassasiyet ile ele alıyor olmamız. Bu konudaki çalışmalarımızı Prof Clutterbuck gibi bu alanda dünya lideri akademisyenlerle başlattık. Bu sürecin sonunda mentorluk programlarının akreditasyonu sistematiğini geliştirdik ve ne mutlu ki ülkemizin en önde gelen kurumsal şirketlerinin ve sivil toplum kuruluşları kendi mentorluk programlarını EMCC akreditasyon sistematiğine uygun hale getirip bizden akreditasyon aldılar. Keza aynı şekilde mentorların da sertifikasyonuna imkan veren bu sürecin giderek bir endüstri standartı olduğunu görüyoruz.
Mentorluk programlarının en etkin şekilde tasarlanması ve uygulanması için uluslararası standartlara uygun bir mentorluk proje yönetimi eğitimi de tasarladık ve bunu PERYÖN işbirliği ile 13 Ekim’de sunuyor olacağız. MENTORLUK ZİRVESİ 2017 ise 27 Ekim’de.. .
Mesleğin paydaşlarına nasıl bir mesajınız olacak? 
Koçluk becerileri ve koçluk yaklaşımı günümüzde katma değeri yüksek bütün iş kolları için en önemli liderlik yetkinleri. Özellikle teknolojik gelişim, dijital dönüşüm, hatta Endüstri 4.0’ı konuştuğumuz günümüzde iş dünyamızın yüksek katma değerli gelişimi yakalayabilmesi için ihtiyaç duyduğu insan kaynağının gelişimini destekleyen özellikler.  Her türlü değişimin bireysel boyutu, iç dünyamızdaki iz düşümü, uyumlama (compliance) ve etik boyutları ancak koçluk yaklaşımı ile içselleştirilebiliyor. Keza iş ortamı iklimi, kurum kültürü gelişimi, toplumsal diyalog ve yatay eğitim için de mentorluk kadar etkin başka bir yöntem sanırım yok. Bu bağlamda bu hizmetleri sunan, faydalanan ve akademik olarak gelişimine katkıda bulunan bütün paydaşlarımızı koçluk ve mentorluk standartlarının gelişimine katkıda bulunmak için çalışmalarımıza katılmaya davet ediyorum.  Bunun için de sanırım en etkin ilk adım 27 Ekim tarihinde düzenleyeceğimiz MENTORLUK ZİRVESİ 2017. Program ve kayıt bilgilerine web sitemizden erişmeleri mümkün (www.emccturkey.com )

Bu yazı yorumlara kapalı, ama trackback'ler ve pingback'ler açık.