"Enter"a basıp içeriğe geçin

Tersine Mentorluk ve Yol Gösteren Gençler

Genç Capital dergisi Ekim ayı sayısında yer bulan Tersine Mentorluk konusu üzerine söyleşimin tam metnini aşağıda bulabilirsiniz…

Dergideki tam metin için: http://haberci.ajanspress.com.tr/pad/press/ODEzNTIxODEmMSY1NTI4NiYwJjE=?customer=b044c08a-b382-de11-a19f-000c2900b695&sid=40864

Söyleşi:

1. tersine mentorluğun şirketler, yöneticiler ve gençler cephelerindeki faydaları nelerdir?
Y ve hatta Z kuşağının iş hayatında vaz geçilmez bir rol aldığı günümüzde tersine mentorluk liderlik gelişimi, yeteneklerin tutundurulması ve çalışan bağlılığı için en etkin yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Mentorluk yargısız bir diyalog üzerine inşa edilmiş durumsal bir bilgeliğin bir başka kişinin gelişimi için koçluk becerileri kullanılarak aktarılması prensibine dayalı bir liderlik gelişim modelidir. Bu süreçte herhangi bir konuda deneyimi, tecrübesi, birikimi olan bir kişi onu bugün bulunduğu yere getiren yetkinliklerini karşısındaki kişinin feyz alması ve kendi liderlik yetkinliklerini geliştirmesi için aktarır. Mentorluk süreçlerinde asıl olan hem mentor hem de mentinin bu süreçte gelişmesi, dönüşmesi ve bir kazanım sağlamasıdır.

Tersine mentorluk olarak tanımladığımız projelerde genç yetenekler uzman oldukları konularda kendilerinden yaşça ve kıdemli yöneticilerine tecrübelerini aktarmaktadırlar. Bu mentorluk süreçleri genelde teknoloji, sosyal medya, Y veya Z kuşağının yaşam tercihleri, modern sanat ve yeni sosyal akımlar gibi konular üzerine tasarlanmaktadır. Ancak tecrübelerime dayanarak ifade etmek isterim ki başarılı olan tersine mentorluk süreçlerinde mentor ve menti arasında güvene dayalı ilişki tesis edildikten sonra gelişim iki yönlü olarak hayat bulmaktadır. Bir yandan genç yaşında olan mentor belirlenen konulardaki bilgisini aktarırken, daha ileri yaş ve kıdeme sahip yönetici konumundaki menti ise yönetimsel, kurumsal, kültürel deneyimlerini aktarmaya başlamakta, böylece ortaya çıkan diyalog her iki tarafın da çok değerli bir kazanımla bu süreçten çıkmasını sağlamaktadır.

2. Bu yöntem neden ihtiyaç haline geldi?
Günümüzde iş dünyası artık çok paydaşlı network yönetimi gerektirmekte. Eskiden iş hayatını şekillendiren emir komuta zincirleri, hatta hiyerarşi artık kendini birbiri üzerinde çok da yaptırım gücü olmayan daha yatay organizasyonlara bırakmakta. Hem modern yaşam biçimi hem de güncel teknolojiler şirketleri bu şekilde evrilmeye zorladı. Öte yandan kendi kişilik özelliklerini taşıyan Y ve hatta Z kuşakları da zaten eski yönetim esaslarına haiz ortamlarda çalışmayı, üretken olmayı reddediyorlar. Bu iki trend biraraya gelince mentorluk, hatta tersine mentorluk kurum kültürünün oluşturulması, kurum içinde bir anlamda sosyal eşitleyici olarak her kademe arasında ön yargısız bir diyalog oluşturulması ve böylece de yeteneklerin tutundurulması konusunda en etkin çözüm olmaya başladı.

Daha ülkemizde çok dile getirilmeyen çok ama çok önemli yeni bir trend ise kapsayıcılık (inclusion). Özellikle dijital teknolojilerin bizleri artık zorlamaya başladığı ve liderliği günümüzün çok başarılı teknoloji şirketlerinin çektiği bu kapsayıcılık trendi eşit haklar ve çeşitlilik (diversity) gibi başlıklarla geçtiğimiz yıllarda gündemimize giren daha önceki söylemlerin yerini hızla alıyor. Bu meyanda da tersine mentorluk en sağlıklı sonuç veren gelişim yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.

3. şirketler bu yöntemi sık kullanmaya başladı mı?
Mentorluk artık neredeyse her şirkette, hatta her sivil toplum kuruluşunun gündeminde. O kadar çok talep alıyoruz ki yetişmemiz mümkün olmuyor. Özellikle genç kuşakları barındırmak isteyen ve çalışan bağlılığına önem veren şirketlerde tersine mentorluk olarak tasarlanmış proje talepleri ile çok sık karşılıyoruz.

İlave bilgi ve referans:

Bu konuda kitabımdan ilgili bölümlere ve bu konuda yazdığım bir makaleye şu linkten ulaşabilirsiniz.

Tersine Mentorluk

Ayrıca bu konuda kaleme aldığım makalelerden:

Mentorluk ve Z Kuşağını Anlamak…

Y kuşağı için mentorluk

İz bırakmak… Rahmetli Kayra Bey anısına…

Bu yazı yorumlara kapalı, ama trackback'ler ve pingback'ler açık.