"Enter"a basıp içeriğe geçin

Yetenekten Lidere: 10. Uygun koçun seçilmesi

yetenekten-lidere Onuncu bölümde ise uygun koçun seçilmesi konusunu ele alıyoruz.

 

Metnin tamamına erişmek için:

Koçluk Hizmeti Satın alma rehberi 10 Uygun koçun secilmesi

 

 

UYGUN KOÇUN SEÇİLMESİ

 

Koçluk piyasasının karmaşıklığı, koçluk seçimine ilişkin alınan kararların net olmamasına ve yerine getirilmesinin zor olmasına neden olmaktadır. ‘İyi’ bir koçun özelliklerinin ne olması gerektiği üzerine bir uzlaşmaya varılamadığı gibi, ne tür bir deneyime, geçmişe ve niteliklere sahip olması gerektiği konusu da tartışılmaktadır.

 

Bu nedenle İnsan Kaynakları profesyonellerinin akıllı birer ‘alıcı’ olması ve ne istediklerine ilişkin net olması gerekir. Koçluk hakkındaki bilgilerini geliştirmeleri, böylece seçme ve işe alma sürecinde doğru kararlar verebilmeleri gerekmektedir.

Koçluk Hizmeti Alacak Şirketlerin Koçlarında Aradığı Özellikler

 1.    Kimya uyuşması

İnsan Kaynakları profesyonellerinin bir koçta öncelikle aradığı karakteristik özellik kimyalarının tutmasıdır. Güvenirlik ve ciddiyet sahibi olan bir koçun ilk görüşmede kullandığı dil ve şirket yetkililerinde bıraktığı ilk izlenim, üst düzey yöneticilere hitap edebilecek anlayışta ve o iş alanındaki deneyime sahip olduğu imajını yaratmaktadır.

2.    Kişisel koçluk deneyimi ve yetkinliği (Bkz. Ek 2)

İnsan Kaynakları profesyonellerinin aradığı bir diğer özellik ise koçun profesyonel bir iş deneyimine sahip olmasıdır. Koçlar danışanın verdiği cevapların altında yatan asıl cevapları algılayabilmeli ve sorular sorarak danışanın asıl cevapları bulmasına yardım etmelidir. Danışanı kimi zaman düşündürmeli ve sorularının cevaplarına kendi kendine ulaşması için yönlendirmelidir.

3.    Güvenilir bir koçluk kuruluşu üyesi  ve geçerli ve doğru değerlendirilen koçluk programlarından edinilen mesleki akreditasyonunun olması.

Koçlara yönelik üyelik ve akreditasyon kuruluşları aşağıda listelenmiştir;

  • Avrupa Mentorluk ve Koçluk Derneği (EMCC)
  • Koçluk Birliği ( AC)
  • Uluslar arası Koçluk Federasyonu (ICF)
  • Meslek ve Yönetici Koçluğu ve Denetleme Derneği (APECS)

 4.    Üst düzey yönetici seviyesi danışanları için koçta yöneticilik deneyimi aranması

Danışan ne kadar üst seviyede bir lider olursa o kadar deneyimli bir koç ile çalışmak istemektedir. Hatta birçok üst düzey yönetici önceki iş hayatında bir şirkette kendileri gibi liderlik yapmış koçları tercih etmektedir.

5.    Öz farkındalığının olması

Danışanlar koçlarının da kendileri gibi benzeri bir yolu izlemiş olmalarından etkilenirler. Öz farkındalık yolunda atılmış olan her adım koça bir artı kazandıracaktır. Bu iç yolculuk koça da sınırlarını bilmesi, danışanı ile ne zaman bir çalışan (özelikle şirket içi koçlar için) ne zaman da bir müşteri gibi görüşeceğini ölçmesi için önemlidir.

6.    Daimi mesleki gelişime bağlılık

 7.    Süpervizyonun profesyonel uygulamanın vazgeçilmez bir boyutu olarak benimsenmesi

 8.    Mesleki sorumluluk sigortası bulunması (ki ülkemizde henüz yaygın bir uygulama alanı bulunmamaktadır)

 9.    Koçları bireysel olarak bağlayan etik beyana (Bkz. Ek 2) uygun çalışması

 

Aşağıda belirtilen grafiklerde, koçluk hizmeti alan şirketlerin koçlarında aradığı özelliklere yer verilmektedir (Kitapta yer almaktadır).

1.    Koçluk Hizmeti Alan Şirketlerin Koçlarında Aradığı Özellikler

2.    Koçluk Hizmeti Alan Şirketlerin Üst Düzey Yönetici Koçlarında Aradığı Özellikler

 

 

 

Bu yazı yorumlara kapalı, ama trackback'ler ve pingback'ler açık.