Site icon Dr. Rıza Kadılar

Yetenekten Lidere: 9. Koçluk hizmeti alımı öncesi kurumsal hazırlık

 Dokuzuncu bölümde ise koçluk hizmeti satın alınması öncesinde kurumda yapılması gereken hazırlıkları ele alıyoruz.

 

Metnin tamamına erişmek için:

Koçluk Hizmeti Satın alma rehberi 09 Koçluk Hizmeti Satınalma öncesi hazırlık

 

KOÇLUK HİZMETİ ALIMI ÖNCESİ HAZIRLIK

 

Bir şirkette çalışacak koçları seçip hizmet almadan önce göz önünde bulundurulması gereken birtakım önemli hazırlık aktiviteleri vardır. Bu hazırlıklar, koçluk girişiminin enine boyuna düşünülmüş olmasını ve tüm menfaat sahibi grupların çalışmanın içeriğini, kendi görevlerini ve sorumluluklarını net olarak anlamalarını sağlayacaktır. Bu hazırlıklar; beklentilerin belirlenmesi ve bireyin bilgilendirilmesi, yöneticilerin işbirliğinin kazanılması, yaklaşım ve amaçların anlaşılır kılınmasıdır.

1.    Beklentilerin belirlenmesi ve bireyin bilgilendirilmesi

Koçluğun başarılı olabilmesi için bireyin hem istekli hem de bilinçli bir katılımcı olması gerekir. Birey koçluk sürecini ne kadar iyi anlar ve ne kadar ilgi duyarsa, koçun bireyle çalışması da o kadar kolay olacaktır. Koç ve bireyin tanışmasından önce, İnsan Kaynakları (bireyin yöneticisi ile birlikte çalışarak) bireye bilgi sağlamalı ve bireyi koçluk aktivitelerine hazırlamalıdır. Koçluk çalışmasındaki bu ‘sözleşme’ süreci, koçluk görevinin şartlarının belirlenmesi ve iki tarafın da elde edilecek sonuçları tam olarak anlaması açısından büyük önem taşımaktadır. Ayrıca süreç, sonuçlar ve sorumlulukların netleşmesiyle, ilgili yöneticilerin ve menfaat sahiplerinin koçluğun gerçek değerini görmelerini de sağlayabilir. Hazırlık aynı zamanda değerlendirme aşamasına ve koçluk çalışmasının sonuç vermesine yardımcı olacaktır.

 

Bireylere iletilecek temel mesajlar;

 

Bireyin beklentilerinin yönetilmesi çok önemlidir. Bireye neden koçluk çalışmasına katılmasının tavsiye edildiği konusunda dürüst bir açıklama yapılması ve olabildiğince spesifik konuşulması, kendisine neden koçluk önerildiğini daha net anlayabilmesine yardımcı olacaktır. Bu aşamada bireye olmayacak şeyler vaat etmemek de aynı derecede önemlidir. Mesela, bireyin koçluk sürecine katılımı terfi ya da başka bir kariyer fırsatını garantilemez.

 

Bireyler bilgilendirilirken değinilmesi gereken konular;

2.    Bireyin yöneticisinin koçluk girişiminin desteklenmesindeki rolü

Bireyin yöneticisi koçluk çalışmanın önemli bir parçasıdır. İnsan Kaynakları yöneticinin, koçluğun başarılı olmasındaki rolünü anlamasını, personel gelişimini destekleme sorumluluğunu bir başkasına devretmek olmadığını idrak etmesini sağlamalı ve ayrıca aşağıdaki rollerini hatırlatmalıdır;

 

3.    İnsan Kaynakları’nın yerine getirmesi gereken görevler

Aşağıda listelenen görevlerin yerine getirilmesi İnsan Kaynakları’nın sorumluluğundadır;

 

 

İnsan Kaynakları profesyonelleri aşağıdaki soruları koçluk  hizmeti almadan önce cevaplandırmalı ve verilecek yanıtlar çerçevesinde ilerlemelidir;

 

 

* Şirket içi koçlardan faydalanılması durumunda şu ilave sorular da gündeme gelmektedir:

– İç koçluk sistemi nasıl kurulacak?

– Kimler iç koçluk yapabilecek?

– İç koçluk yapacak olan çalışanlara koçluk becerilerini geliştirmek için nasıl bir gelişim programı uygulanacak?

– İç koçların ve koçluk sisteminin performansı nasıl ölçülecek?

Exit mobile version