"Enter"a basıp içeriğe geçin

Yedekler geliyor… Capital Dergisi röportajı

Kemer sonbahar          Yedekleme şirketler tarafından bir anlamda kariyer planlaması şeklinde değerlendiriliyor…

Capital Şubat 2015 sayısı için sordu… İşte cevaplarım:

Şirketler değerli buldukları yetenekleri kaybetmemek ve bağlılıklarını arttırmak, terfi veremedikleri dönemlerde bir kariyer planlaması şeklinde bir üst pozisyonun kendileri ile yedeklendiğini ifade ederek zaman kazanmak için kullanıyorlar.  Tabii aynı zamanda şirketler kritik gördükleri pozisyonlarda yöneticisiz kalmamak için kriz kapıyı çalmadan önceden hazırlık yapmak için de bu uygulamadan faydalanıyorlar.

Ancak faydalarının yanısıra yedeklemenin yarattığı bazı riskler ve sıkıntılar açısından aslında oldukça dikkatli ele alınması gereken bir uygulama olduğu aşikar. Unutmayalım aslında iş dünyasında kimse vazgeçilmez veya ikame edilemez değildir. Ve sağlıklı civcivlerin doğması için yumurtanın içerden kırılması gerekmektedir. Bir yöneticinin bir üst pozisyona geçişi dışarıdan gelecek yönlendirme, koruma ve yetkilendirme ile gerçekleşmesinin yerine o yöneticinin kendi geliştirerek o pozisyona hazır hale gelmesi çok daha verimli ve etkili olmaktır.

Burada mühim olan şirketlerin bu süreci destekleyecek yönetimsel kültür ve çalışma iklimini doğru ayarlamalarıdır. Bir üst pozisyona geçmek için hazırlanan bir yöneticinin belki de en etkin şekilde yapması gereken delegasyon yetkinliğini geliştirmesi olacaktır. Koçluk çalışmalarımızda sıklıkla karşımıza çıkan delegasyon konusu beraberinde hem bireyin psikolojisi, hem yönetici kimliği ve özellikleri hem de şirketin yönetimsel kültürü hakkında bize oldukça bilgi vermektedir. Bir sonraki pozisyona bir anlamda yedekleme şeklinde hazırlanan bir yöneticinin önce kendisini bir ölçüde özgür kılması, gerekirse o yedeklediği pozisyona geçtiğinde kendi mevcut sorumluluklarının da en etkin şekilde bu değişiklik sonrasında başarılı bir şekilde devamından emin olmalıdır. Yani yedekleme aslında sadece bir pozisyon için yapılmaktan öte eğer bir şirket bu konuda bir politika izleyecekse bütün çalışma ortamı ve yönetim kültürünü buna göre ayarlamalıdır. Zaten bu bağlamda eski deyimi ile “up or out” stratejisi izleyen şirketler uzun vadede yönetim  kadrolarını kendi yetiştirdiği yöneticilerden oluşturdukları için çok güçlü bir şirket kültürü oluşturabilmektedirler. Bu şekilde kendi liderlerini yedekleyen şirketlerin kontrol kültüründen çok inovasyon ve yaparak öğrenme kültürüne haiz olmaları gerekmektedir. Yani bir terfi edip yedeklediği düşünülen pozisyona geçmesi planlanan bir yöneticinin hata yapabilme ve hatalarından öğrenebilme imkanı olmalıdır.

Yedekleme stratejisi ile ilgili çok dikkat edilmesi gereken bir konu da bu uygulamanın mevcut yöneticilerin klonlarını yaratma sürecine dönüşmesine engel olmak olmalıdır. Şirket körlüğü, yani sadece o şirkete haiz çalışma kültürü, sorunları ele alma ve çözme refleksleri uzun vadede değişen dünya ve rekabet ortamında şirketleri zora sokmaktadır. Bu bağlamda kendi yöneticilerini kullanarak kritik pozisyonları yedekleyen şirketler yönetimsel olarak bir şirket körlüğünün önüne geçmek için mekanizmalar geliştirmelidirler.

Bu anlamda şirket dışından sağlanan profesyonel yönetici koçları büyük bir avantaj sağalayacaktır. Çok faydalı bir diğer yöntem ise benzer bir kariyer tecrübesi olan bir mentor’dan destek almak olacaktır. Yedeklenen pozisyon için faydalı bir tecrübe aktarımı yapacak dış bir kaynağın tesbit edilerek bir mentor olarak bu yönetici ile çalışması ve bu mentorun koçluk ve mentorluk becerilerini kullanarak bu yöneticiyi doğru sorularla bir sonraki görevi için hazırlaması özellikle ABD’de son on yılda çok kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde daha yeni yeni gelişen bu uygulamaların özellikle haiz oldukları yetenekleri geleceğin liderlerine dönüştürmek isteyen şirketlerimiz için giderek yaygınlaşacağına inanmaktayım.

 

Röportajda yönlendirilen sorular:

* Şirketlerde önemli pozisyonlarda yedekleme giderek artıyor. Bazıları açık şekilde yedekliyorlar.  Şirketler neden yedekleme stratejisi izliyorlar? Bunun şirket için avantaj ve dezavantajları neler?

* Hangi pozisyonlar kesinlikle yedeklenmeli?

* Şirketler hangi pozisyonları yedekliyorlar? Genel trend ne yönde? (yurtiçi-yurtdışı)

* Yedekleme için nasıl bir strateji izliyorlar? ( sistem successor şeklinde mi ilerliyor, yöneticiler haberdar ediliyor mu …)

Bu yazı yorumlara kapalı, ama trackback'ler ve pingback'ler açık.